Groenblijvende bomen zijn een geweldige keuze voor je tuin, omdat ze het hele jaar door kleur, structuur en privacy bieden.
Heb je een kleine achtertuin in een nieuwbouwwijk, waarin je graag wat privacy en groen wilt? Of een landgoed wat in de winter zo kaal aanvoelt? Groenblijvende bomen zijn in elke tuin een meerwaarde.
In deze blog delen we waarom je zou moeten kiezen voor groenblijvende bomen en geven we tips voor het kiezen
en onderhouden van deze prachtige duurzame tuinbomen.
Wat zijn groenblijvende bomen?
Groenblijvende bomen zijn bomen die hun bladeren (of naalden) het hele jaar door behouden. In tegenstelling tot de grootste groep bladverliezende bomen, die in de herfst hun bladeren verliezen, blijven groenblijvers hun bladgroen behouden, ongeacht het seizoen. Dit betekent dat ze het hele jaar door levendig en groen blijven, zelfs in de wintermaanden wanneer veel andere bomen kaal zijn.
Voordelen van groenblijvende bomen
- Het hele jaar privacy en beschutting: Groenblijvende bomen vormen een natuurlijke, groene afscheiding en geven perfecte privacy. Ze zijn ideaal voor het creëren van groen in de tuin, voor het afbakenen van tuingebieden of het zicht ontnemen van iets wat je nu nét niet wilt zien. Daarnaast houden groenblijvende bomen jaarrond wind en geluid tegen. Ideaal dus voor als je in de stad, langs een weg of in een open vlakte woont.
- Mooie sierwaarde: Groenblijvende bomen voegen het hele jaar door kleur en sierwaarde toe aan je tuin. Groenblijvende bomen laten in de lente nieuw fris blad zien. Daarnaast geven veel groenblijvende bomen ook nog een bloem en/of vrucht, waardoor toch de seizoenen zichtbaar zijn.
- Weinig onderhoud: Groenblijvers groeien minder hard dan bladverliezende bomen, scheelt dus veel in snoeiwerk. En omdat ze hun bladeren het hele jaar door behouden, heb je minder last van vallende bladeren in de herfst. Dit maakt groenblijvers een stuk onderhoudsvriendelijker. De hark kan de schuur uit! (:
- Beesten en vogels: Groenblijvende bomen bieden schuilplaatsen voor vogels en andere kleine dieren, vooral in de winter wanneer het landschap vaak minder gastvrij is voor dieren.
Soorten groenblijvende bomen
Er zijn veel verschillende soorten groenblijvende bomen, zowel naaldbomen als loofbomen. Hier zijn enkele populaire keuzes:
- Steeneik (Quercus ilex): Een prachtige groenblijver die bekend staat om zijn grijsgroene leerachtige bladeren en robuuste, Mediterrane karakter. De Quercus Ilex is goed in elke vorm te snoeien, waardoor een strak tuinbeeld geschetst kan worden. De Steeneik in wilde variant, zonder snoei geeft uw tuin juist een mooi grillig en robuust karakter.
- Laurier (Prunus l. Caucasica): Is de zeer bekende groenblijvende Laurier, een snelgroeiend soort onder de groenblijvers. De laurier heeft glanzend, groot leerachtig donkergroen blad. Ideaal om op korte termijn privacy of schaduw te creëren.
- Olijfwilg (Elaeagnus Ebbingei): Olijfwilg is een relatief nieuwe groenblijvende boom op de Nederlandse markt. De Olijfwilg staat bekend om zijn snelle groei, zilvergrijsgroene blad en sterke eigenschappen. Zelfs bij zee gedijt deze boom goed.
- Glansmispel (Photinia fraseri Red Robin): Glansmispel is een kleine wintergroene boom die jaarrond zijn charme heeft. In het voorjaar loopt de Photinia helderrood uit, tegelijk verschijnen er grote witte bloemschermen. Opvallend en uniek!
- Olijfboom (Olea europaea): Deze mediterrane boom is niet alleen groenblijvend, maar voegt ook een exotisch tintje aan je tuin toe. Het grijsgroene blad is sierlijk en de vruchten zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt om olijfolie van te maken.
- Portugese Laurier (Prunus lusitanica Angustifolia): De Portugese Laurier is een populaire groenblijvende boom. De Portugese Laurier heeft de sterke eigenschappen van de gewone Laurierboom, maar heeft een strakkere en fijnere uitstraling.
Onderhoud van groenblijvende bomen
Groenblijvende bomen zijn relatief onderhoudsarm, maar er zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven:
- Bodem verbeteren: Groenblijvende bomen hebben het liefst goed doorlatende, goed gedraineerde grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar of modderig is, aangezien dit wortelrot kan veroorzaken.
- Water geven: Tijdens droge perioden, zeker in de lente en zomer moeten groenblijvende bomen goed worden bewaterd. Dit geldt vooral voor jonge bomen die zich nog moeten vestigen.
- Snoeien: Groenblijvende bomen moeten af en toe gesnoeid worden om hun vorm en gezondheid te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de boom in een mooie, natuurlijke vorm. Snoei van groenblijvende bomen mag aan het einde van de zomer, rond eind september, plaatsvinden, voordat het kouder word.
- Bemesten: Groenblijvende bomen profiteren van een jaarlijkse bemesting in het voorjaar om de groei te stimuleren. Gebruik een langwerkende meststof, zoals bomenbooster, om je boom van de juiste voedingsstoffen te voorzien.
Groenblijvende bomen in de winter
Groenblijvende bomen bieden in de wintermaanden extra waarde. Ze blijven groen en beschermen andere planten tegen harde wind en koude temperaturen. Sommige (jonge) groenblijvende bomen kunnen minder goed tegen (strenge) vorst. Als dit het geval is, kunt u de grond afdekken met bijvoorbeeld stro of boomschors. U kunt in extreme gevallen ook de kruin inpakken met vliesdoek.
Conclusie
Wilt u jaarrond privacy?
Wilt u jaarrond groen in de tuin?
Wilt u jaarrond beschutting tegen harde wind of geluid?
Wilt u jaarrond weinig onderhoud?
Kies dan voor groenblijvende bomen! Groenblijvende bomen zijn veelzijdig en aantrekkelijk voor elke tuin, groot of klein. Ze bieden het hele jaar door privacy, bescherming en sierwaarde, terwijl ze relatief weinig onderhoud vereisen. Met groenblijvende bomen in je tuin geniet je jaarrond van de natuur!
Kies hier uit onze prachtige groenblijvende bomen!