Haagplanten

Coniferen

Elaeagnus Ebbingei

Laurierhaag

Photinia Struiken

Taxus Baccata

Beukenhaag

 

Bent u op zoek naar een natuurlijke erfafscheiding dan is een haag een uitstekende keuze. Een mooie, gezonde, goed onderhouden haag is niet alleen een sieraad voor uw tuin maar ook een plek waar vogels, insecten, egels en andere kleine dieren graag beschutting zoeken. Vanuit de haag vinden allerlei soorten roofinsecten hun weg naar uw tuinplanten en zorgen dat ongedierte in uw tuin geen kans krijgt. Met de aanplant van een haag levert u een belangrijke bijdrage aan de natuur in uw woonomgeving.

Haag of heg

Een haag moet u niet verwarren met een heg. Een haag is een dichte rij planten die één of meerdere keren per jaar gesnoeid wordt. In de regel zal een haag smaller blijven en niet bloeien. Een heg is een rij planten die vrij mag uitgroeien en dus ook gevarieerder en veel breder zal worden. Hagen zijn vooral geschikt als afscheiding voor (kleine) tuinen terwijl een heg beter tot zijn recht komt als afbakening van een groter perceel.
Wilt u haagplanten kopen, bedenk dan eerst waaraan uw haag moet voldoen. Wilt u een hoge haag of juist een lage? Kiest u voor een haag die snel groeit of neemt u genoegen met een langzamere groeier? Heeft u liever dichte haag of heeft u er geen probleem mee dat u er toch nog doorheen kunt kijken?

Soorten haagplanten

Er zijn verschillende soorten haagplanten verkrijgbaar. De meesten zijn groenblijvend zodat u het hele jaar door kunt genieten van uw privacy. Denk bijvoorbeeld aan de populaire conifeer. Er zijn verschillende soorten coniferen te koop met elk een eigen uitstraling. Coniferen groeien over het algemeen zeer snel dus met de juiste verzorging vormt deze plant in korte tijd een dichte en altijd groene haag. Ook buxus en taxus worden zeer dicht al groeien deze soorten iets langzamer. Nog een voorbeeld van een geschikte haagplant is de Photinia, ofwel de glansmispel. In het voorjaar kleuren de bladeren prachtig rood en geven daarmee een mooi accent aan de tuin. De glansmispel is een makkelijke plant en verdraagt ons klimaat uitstekend. Zorg wel voor een beschutte plek want de plant houdt niet zo van harde wind. Met zijn mooie grijsblauwe bladeren is de olijfwilg of zilverbes wel goed bestand tegen harde zeewind. Ook de laurier is een zeer sterke plant die regelmatig een snoeibeurt nodig heeft om hem binnen de perken te houden. Bij Boomtotaal kunt u alle bovengenoemde haagplanten kopen.